torsdag 3. september 2009

Follo krymper - bygger boliger ved skolen

Sakset fra orkanger Vel :
"Follo krymper - bygger boliger ved skolen
Fylkesrådmannen foreslår nå at fylket fatter et endelig vedtak om å bygge en krympet versjon av Orkdal videregåande skole."

Det er en overflatisk og kortsynt vurdering.
Orkanger og Fannrem/fannermesmoen VOKSER SAMMEN.

De eneste som ikke ser det er de ivrigeste bygdakrigerne. De aller ivrigste finner vi i de to største idrettslagene i dalføret. Der har man voktet hverandres bit av fortauet (Our Turf, homie!) i flere generasjoner med den aller største misunnelse. Og de ivrigste av de ivrigste på dette området igjen, finner vi i fotballavdelingene henholdsvis i OIL og OIF.

Derfor kunne vi få en kunstig konstruksjon som Orkla FK, uten damelag (til å begynne med) uten juniorlag og uten aldersbestemte klasser til å sikre egen rekruttering og å kunne jobbe langsiktig.

Striden har medført at fotballaget har gått fra å være en satsingsklubb til å bli en rein stridssone. "Store ledere" har trukket seg ut, så snart de har sett at det ikke er mere å hente i Orkla FK, men bedre å stå utenfor og planlegge hvordan man skal plukke liket reint når alt er over.

Det er på tide at vi alle sammen i nedre del av dalføret trekker konsekvensen av det som skjer rett foran nasen på oss enten vi vil det eller ikke :

Den fysiske forskjellen mellom 7300 og 7320 forsvinner, og det er økonomien som driver denne forandringen. Det betyr at det som skjer, kommer samme hva vi vedtar i kommunestyre, bygningsråd og idrettslag.

Det må alle snart ta inn over seg.

Denne saken handler konkret tilsynelatende om en skole som skal bygges. Saken har kommet skeivt ut for flere år siden og bare gått fra vondt til verre.

Det som nå står fast er at HELE dalføret har mistet viktige skoleplasser til nabokommunen. De plassene kommer ikke igjen! Det er noe å tenke på, bl.a. for de kommune og stortingspolitikerne som står bak spillet: Bang og Grønset feks i vår kommune, og både Asphjell og Haugen på Tinget (selv om Haugen har vært smart nok til ikke å gå ut så dumt som Asphjell!).

Ved å forsøke å tvinge gjennom en sak som er skolen uvedkommende, en ikke ønsket idrettshall på Follo-platået, og tape den saken, har altså Orkdal kommune lidd et totalt nederlag i denne saken.

I stedet for en balansert og god skoleutbygging, ser det ut til at nå hevner fylket seg på oss, fordi våre politikere til sammen har spilt seg selv ut over sidelinjen.
Resultatet blir en minimal utbygging, og antakelig en planlagt NEDBYGGING av
Follo.

Dette er IKKE et eksempel på godt politisk håndverk! Det er en skandale, og det bare understreker : hver gang bygdapolitikerne skal grabbe til seg, på frenetisk bekostning av alt som heter "orkanger", så taper hele bygda!

Nå må vi lære av dette. Orkanger og Fannrem VOKSER SAMMEN. Bygdastriden hørte forrige årtusen til!

Vi må nå innse at den økonomiske utviklingen i forrige årtusen, førte til at Orkanger BLE det naturlige sentrumet i denne bygda. Det står ikke til debatt.
Det betyr ikke at man skal utelate andre deler av bygda i framtidig planlegging; det betyr tvert i mot at man skal planlegge der det er naturlig, der det er økonomisk forsvarlig og der det lønner seg best - på lang sikt.

Nå skal det bygges en liten skole, som etter hvert vil bli omkranset av bebyggelse og kvalt av plassmangel.

Det er da like godt å gå tilbake til ett godt forslag, som ble lansert i fjor, og som ble feilaktig betegnet som et ekstremt forslag :

Legg ned på Follo, kast kortene der, slutt å flikke og lappe på en bygningmasse som er verdiløs og ulovlig å drive skole i!

I stedet for å starte en prosess av samme type som Helse Midt-Norge og Sankt Olav Hospital, med nybygging midt i en eksiterende bedrift, og altså å gjøre skolegården og bygningene om til en kaotisk anleggsplass, med de kostnadsoverskridelser vi nå VET vil komme på et slikt prosjekt, må man finne et alternativ. Start prosessen på nytt!

Det er bedre med en to års utsettelse og nye fargestifter enn å gå en katastrofe i møte med åpne øyne!

Lytt til gode forslag, først og fremst fra John Nikolai Konstad! Ta sikte på å legge ned Follo, bygg nytt! Det foreligger konkrete planer og tilbud om en rask utbygging av tomta ved OTI, i fysisk nærhet til Idrettshallen i Idrettsparken, med de samdriftsfordeler det vil gi.

Dette er til og med en komersiell utbygging, hvor utbygger vil koste bygget og leie ut på langsiktige vilkår, på samme måte som vi så for 15 - 20 år siden på Heimdal.
Prosjektet på Heimdal har fungert utmerket både under borgerlig og rød-grønt styre.....

Om man ikke SER dette, og tar inn over seg at bygdastriden har gått ut på dato, er det ikke håp for dalen vår. Spørsmålet er ikke lenger hvem som skal ha og hvor sentrum skal ligge. Det spørsmålet er avgjort.

Spørsmålet nå er NÅR 7320 skal oppdage at de er en organisk del av dette sentrum, og oppdage at de har vært en del av dette sentrum i over 20 år, uten at de har oppdaget det selv!

Det har alltid vært moro å gjøre litt godmodig narr av Fannremsbyggen, de blir så lett hårsåre der oppe. Men at de skulle ta det på alvor da gitt!

Oppfordringen går til de som har ansvaret : finn nå fram til samme ende av tauet og trekk sammen i den enden der, det finnes mer enn nok av sterke krefter utenfor dalen og utenfor fylket som trekker i den andre enden!

Ingen kommentarer:

 
Blogglisten