lørdag 23. mai 2009


Dette er en IBERIASKOGSNEGL, også kalt Mordersnegl og er en ny innvandrer fra sør-europa.
Den formerer seg mye raskere enn vanlige snegler, den har ingen naturlige fiender å snakke om, de vanlige sneglespiserne har ikke fått smaken på den enda.
Den legger et solid SLIMSPOR, den er ekkel å ha i hagen, den sprer seg (også) via infisert jord, dvs jord med egg.
Så vidt vites er det kun MOSKUSANDA som spiser dem, det kan bli et slager-husdyr i Orkdal, en kunne tenke seg oppdrettere som leier ut ender!
Ellers tåler ikke denne snegla SALT, i likhet med andre bløtdyr, så en solid barriere av grovsalt kan stenge dem ute.
Iberiaskogsneglen spiser alt, det er sneglen som spiste hagen din......


Dette er en SVARTSKOGSNEGL den har vært her i mange tusen år, og er god mat for mangt som kryper og flyr i Norge.

Den er ubehagelig nok i hagen din. men ingen katastrofe.

Det er denne typen jeg har sett hittil i år, men nå skal jeg sykle nedpå Dampbakken, da kan det tenkes jeg ser noe annet.

fredag 22. mai 2009

Mordersnegler

Sitat:
"Ny invasjon av brunsnegler på Orkanger
Noen regndråper torsdag lokket tusenvis av brunsnegler opp av bakken og ut på plener og gater på Orkanger. Karin Røli plukket 704 av de sleipe jævlene i løpet av to runder ute. "

Jeg undres, ER det virkelig de spanske Iberiasneglene vi ser avbildet? De eneste sneglene jeg har sett (så et par på en inspeksjonsrunde ved hermetikken seint på kvelden for Himmelspretten) er faktisk av den gode, gammeldagse svartsnegletypen, den vi hadde da jeg var ung.

Det jeg har sett av bilder i avisene - i allefall lokalt i år, har IKKE vært Iberiasnegler.

Denne snegletypen var vanlig, og var god mat for PINNSVIN, som holdt til under utbygg på Orkanger i gammle dager, før bilene tok livet av dem.

Dersom det er slik at det også har blitt flere av den gamle typen snegler, kan jo det ha sammenheng med et par milde vintre, eller at utyskene rett og slett er blitt ivrigere til å formnere seg de og!

Er det noen som har undersøkt dette skikkelig, eller er det slik at panikken har grepet folk, og at man skriker IBERIA-snegl, hver gang man ser ei vanlig snegle?

Vet Karin Røli forskjell?

Kan noen komme opp med bilder av begge de aktuelle snegletypene, slik at vi andre vet forskjell? Jeg husker godt at de gamle sneglene også var slimete og ubehagelige å ha på besøk i jordbæråkeren, om de ble for mange, i så måte er de like både de nye og gamle. Men i gamle dager fantes det altså en stødig hagearbeider som åt dem like fort som de kom, Fru Pinnsvin!

Jeg tror nå at den fruen ville ha tatt de nye spanske også, og hjelper ikke det er det et annet håp for dyre-interesserte, nemlig Moskusanda!
Dersom man skaffer seg et par slike og stekker halefjæra, så de ikke flyr vekk, og slipper løs på en sneglekoloni, går alle snegler ned på høykant, og moskusanda spiser iberiasnegler, de kan jo FLY og har nok hatt kontakt med slike godsaker på turer nedover spanialand fra gammelt av!

Lykke til med å bekjempe svineriet, enten det er de gode gamle, eller nymotens spania-import!

torsdag 21. mai 2009

Orkdal Vidregåande Skole

Sitat:
" kommunen ikke har noe å tilby fylket som kan sikre 60 elevplasser på Orkdal vgs.
Bakgrunnen:
Den en gang så anerkjente Orkdal vidaregåeande skole er et anlegg i forfall. Eieren, Sør-Trøndelag fylke, vil bygge ned skolen og overføre linjer til Meldal vgs. Der er det god plass og gode lokaler."
"Å opprettholde tilbudet i regionsentret Orkdal vil bli for dyrt, mener fylkeskommunen. Fylket vil ha ca. 30 millioner i bidrag fra Orkdal kommune for å sikre full drift på Follo.
Det politiske flertallet i Orkdal har unnlatt å utrede en ny skole plassert ved Orklahallen, kunstgressbanen, handel, kulturhus og næringsliv. Ingen vet hva prisen for utbygging og drift ville ha blitt. Næringsforeninga har argumentert sterkt for en slik utredning."

Der har vi fasiten foran oss Svart-på-Kvitt!

Atter en gang har det rabiate politikerflertallet i Orkdal, i sin endeløse jakt på å fordele alle ressurser til Fannrem eller til øverbygda generelt, på bekostning av alt som smaker av Orkanger gjort bort seg.

Det de ikke SER, men som alle andre ser er at den totale bygninggsmassen på Follo er verdiløs som skole, at det er alt for lite plass på platået skolen ligger som det allerede ER, og at det hverken er plass til Hall 3 eller noen samlokalisert gigantskole for hele ungdomstrinnet i HELE Orkdal kommune!

(det samlokaliseringsforslaget som rådmannen la fram for kort tid siden kan neppe leses på annen måte enn at rådmannen ønsker å sette saken så mye på spissen at tullpraten fra Orkdalspolitikerne blir helt åpenbar for alle)

60 elevplasser (kjemi og prosess, service og samferdsel) går til Meldal.

So be it. Det er trist for de av elevene som også må pendle til Løkken - en utkant som virkelig dekker betegnelsen UTKANT. Men elever har pendlet til Meldal VGS i over 40 år, så det er ingen katastrofe.

Det som ville være en større katastrofe, og vekke raseri også i den delen av velgergrunnlaget som dyrker bygdastriden, er å legge ned ungdomsskolen på Orkanger, Svorkmo, Fannrem og legge ned barneskolen på Evjen, alt for å lage en skole preget av megalomani og for å berge 60 skarve elevplasser.

Næringslivet ønsker og KREVER å få beholde de 60 elevplassene. De ønsker sågar NÆRMERE tilknytning til akkurat disse elevene i det ekspansive næringsmiljøet på Grønnøra. Det sier at for næringslivet er egentlig de 60 elevplassene på Follo et valg nummer 2......

Hva med å legge opp til privatskole for å dekke dette tilbudet og lokalisere det til lokalene i det tidligere Conform, ved siden av Hallen(e) og ved siden av OTI - der har en vel allikevel byggestopp for annen virksomhet i de nærmeste årene?

For det vil jo være tåpelig å bruke offentlige midler til elevplasser i en utkant med svak kontakt (meldal) til det næringlivet det er snakk om, om næringslivet selv vil satse?

Så får vi heller sitte å se på at Fylket gjør som de ønsker - lar Follo forfalle, det går av seg selv, og lar dette skje inntil Orkdalspolitikerne kaster den gamle hammen og kommer seg inn i vårt årtusen og legger bygdapolitkken sin død - en gang for alle.

Typisk for hele denne merkelige skoledebatten er lærerne ved Follo:
Tidligere i vinter gikk det MOT samlokalisering av Orkdal og Meldal VGS, i lokaler ved OTI-sentret. DA var argumentet at blanding av ungdomsskole og videregående skole var SKADELIG for det pedagogiske miljøet.
NÅ går de inn for det stikk motsatte, men anbefaler lokalisering på Follo (for trangt - for trangt!)!! Kan noen med pedagogisk bakgrunn og erfaring forklare oss :
hva blir forskjellen i det pedagogiske miljøet mellom Follo og ved Grønnøra?

Ikke rart at Orkdal taper i alle lokaliseringsdebatter, og lar seg utmanøvrere ved enhver anledning , med SLIKE talsmenn!

tirsdag 19. mai 2009

Hvem i svarte.......

.... er det som driver og strør gatene med humper nedpå Øra`?

Vi trodde det var slutt på uskikken med å bestrø gatene med humper, tett i tett, når man legger ny asfalt.
Vi trodde det ble slutt på dette når Møkkelgård gikk over i det private næringsliv.
Han var som kjent besatt av slike humper, bare i nedfarten ned til OTI-sentret klarte han å legge hele 6 humper! Og det på en strekning på et par hundre meter!

Vi kjørte en turNer-Øra, Kåresgate, Bekkfaret, Fjordgata og den gamle Trondheimsveien.

Kåresgate er jo en gammel humpe-skandale, der ligger det et lite 10-talls humper. Nå er det jo ikke akkurat gjennomfarts-trafikk i Kåresgata, det er LENGE siden nå at dette var hovedgata på Orkanger.
I tillegg er det enveiskjørt halve strekningen. Trafikken er minimal, det bør holde med 1 dump, som en liten minneoppfriskning i den enveiskjørte delen av gata, og kanskje en til litt lenger nede.

Fjordgata: her er det ny asfalt, den er nå ødelagt av 7 humper som er strødd nedover gata uten noen PLAN. Det holder med EN HUMP, og ikke i kryssene, men midt på en strekning, i krysset har vi annet å tenke på enn humper!

Bekkfaret er også oppgradert i de senere år og er strødd med humper, her holder det også med EN HUMP noenlunde midt på veiløpet.

I den gamle innfartsveien, Trondheimsveien, teller vi også 6 - 7 humper, i form av opphøyde fotgjenger-overganger som ble så umåtelig populære hos Møkkelgård, forrige gang det ble kritikk mot dette uvesenet.
Det utrolige var at man plutselig fikk slik omsorg for fotgjengere på Orkanger og begynte å bygge dem! Og det utrolige er at det er behov for hele 7 slike overganger på strekningen fra Grytting til Bekkfaret, en strekning hvor det ikke er MANGE fotgjengere!

På en rask rundtur teller vi mer enn 23 trafikkhumper, i et område med minimal biltrafikk. Foreligger det trafikktellinger før en begynner å spre humper til ca 100 000 stykket?

Minst 18 av disse humpene er malplassert og overflødige.

De bør fjernes snarest mulig. Ser en på de opphøyde fotgjenger-overgangene, er de etter ca 10 år i ferd med å gå i oppløsning. De bør også fjernes.
Det at de er i ferd med å gå i oppløsning illustrerer et annet faktum, som er ukjent for folk flest :

Like stor belastning som HUMPEN får, får også de bilene som passerer, dermed er dette en illustrasjon på unødvendig slitasje på skattebetalernes biler, uten målbar trafikksikkerhets-gevinst!

Vitsen med humper er ikke å TVINGE folk, vitsen skal være å gi en påminnelse, uten at folk blir sure av det!

Som det nå er, har noen tatt opp en mislykket politikk fra 1980 - 90 tallet og gitt seg til å ØDELEGGE nylagt asfalt!

Ansvarlige må ta tak og rydde opp, for dette har ingenting med trafikksikkerhet å gjøre, det er pengesløseri og demonstrasjon av inkompetanse.

For å et bedre trafikkbilde, må vi alle være villige til å ta et tak, vi må dra i samme ende av tauet.
Da hjelper det ikke å provosere og irritere folk, da hjelper det ikke implisitt å hevde - ved denne overdrevne humpe-byggingen - at folk er noen drittsekker som VIL kjøre med andre mennesker!

Diskusjonen i S-T om Skolesammenslåingen

Diskusjonen fortsetter i S-T :

http://www.avisa-st.no/incoming/article1241011.ece

Trist da at avisa Sør-Trøndelag fortsetter å sensurere innlegg.

Jeg har sendt inn et svar som er blitt "borte".
Det er i allefall ikke fri meningsdannelse man ivaretar der i gården!

mandag 18. mai 2009

Ikke fornøyd med politiet!

Følg lenka til avstemninga i Sør-Trøndelag!

http://www.avisa-st.no/index.jsp?mailType=poll&func=blank

Kun 23 prosent er fornøyd med politiet, og av dem er hele nitten prosent bare delvis fornøyd! ( - i forhold til de ressursene de får).

Dette er sensasjonelle tall, som står i STERK motstrid til de statistikker politiets fagforening liker å få publisert, når de har ulovlige aksjoner på gang.

Hva kan det komme av?
Er folk i Orkdal uvanlig dårlig fornøyd med sitt lokale politi?
Gjør politiet i Orkdal en usedvanlig slett jobb?
Er politiet i Orkdal uvanlig dårlig ledet?
Behandler politiet i Orkdal oss usedvanlig dårlig?

Eller er årsaken ganske enkelt den at undersøkelsene som politiet selv står for og betaler for er helt feilaktige?
Er spørsmålsstillingen deres laget slik at de får de svarene de ønsker?
Og er det slik at politiet ikke har særlig stor tillit og rett og slett er upopulære landet over?

Personlig tror jeg mest på de siste to forklaringene.

Og personlig mener jeg at politiet i Norge har skjemt seg ut det siste året, med ulovlige aksjoner, rein sabotasje og en oppførsel uten sidestykke i Norge: man går til ulovlig aksjon og OMRINGER Stortinget i full uniform i den vanlige arbeidstiden. Dersom dette hadde foregått i et hvilket som helst annet land, ville norsk presse og TV vært fulle av rapporter om et mulig kuppforsøk.

SÅ alvorlig er det politiets organisasjon har gjort, øyensynlig for å stille hele etaten i et dårligst mulig lys!

Det er på tide å ta skjea i den andre hånda, respektere inngåtte avtaler og følge hovedavtalens påbud, rett og slett respektere norsk lov. Det blir SKAMMELIG når politiet selv ikke respekterer norsk lov.....

Musikkorps og 17. Mai!

Hva i helvete var det som foregikk på Orkanger den 17. Mai?

Folketoget uteble, det BLE ikke noen skikkelig markering av 17. Mai!

Et amputert tog gikk tidlig på moregenen, på den tiden det tradisjonelt har vært et lite arrangement med kranslegging ved bautaen over de falne i den Annen Verdenskrig. Så HVA skjedde bak kulissene, egentlig?

Kort tog på Orkanger i 2009

Ja, DET var ikke vanskelig å spå!

Det er greitt at det sies at det er mangelen på korps som gjør at man må legge dagens høydepunkt så tidlig at vi boikotter de fleste av oss!

Orkanger er tross alt denne kommunnens SENTRUM! Det er hit man ser henimot, fra resten av landet. Derfor kunne det vært moro å vite HVA som var så viktig med tog og arrangementer i andre deler av kommunen at man forskjøv programmet på ORKANGER?

Om det er slik at 17-mai komiteen på Fannrem, Svorkmo eller i Hoston er viktigere og har preferanse, så vil vi gjerne vite det, endel av oss.

Nå har vi etter hvert blitt oppdratt til å dra til Trondheim, i stedet for å delta i vår egen kommunes sentrum, hver gang noe skjer. Dette var et fint puff i så måte! Neste år har ikke jeg noen i toget, så da blir det enten Trondheim eller sofaen!

Så skal jeg la være å spørre om hvordan i all verden skolen kan pålegge elevene møteplikt til et arrangement der man ikke stiller med ansvarlige lærer til å holde orden? Hvordan kan DET gå an? Oooooops, der spurte jeg visst allikevel.....

Så langt forvirrede observasjoner på selve dagen.
Forklaringen var meget enkel og som følger:

Sitat: "17. mai på Fannrem Folkehav på Tusenårsstedet da 17. maitoget på Fannrem sto klar for avmarsj. Og folk hadde gått mann av huse i godværet "

DET var altså den enkle forklaringa på hvorfor "folketoget" måtte gå før folk hadde stått opp på Orkanger!

Fannremsbyggen har snart ingen magemål!

Ikke bare stjæler de alt annet fra Orkanger, nå stakk de jaggu av med Folketoget og musikken og!

Javel, greitt det, men musikken kan spare seg å sende ut bønnebrev om økonomisk støtte heretter, i allefall nedpå Øra, når de prioriterer å spille i et lite veikryss, framfor å velge å markere dagen i verdige former i Orkdal Kommunes naturlige og absolutte sentrum, Orkanger, på et høvelig tidspunkt, så er saken klar.

Vi er til og med blitt fraranet musikkorpset.....


Skal dette fortsette slik i fremtiden, legger vi ned hele feiringa og drar inn til Trondheim, til glede og folkeliv, i stedet for å svømme i denne sumpen av bakholdsangrep fra Fannræmmen! NOK ER NOK. Og bare så det er sagt: skolen har ingenting med å kommandere ut et eneste barn til å gå tog, dersom man ikke stiller fulltallig med klasse-lærere til å ha oversikt, kontroll og ansvar for barna!
 
Blogglisten