søndag 16. august 2009

"Hærverk i Orkdalsveien: Vet du hvem de fire var?"

Vi har sett på engasjementet fra Orkanger Vel i forhhold til Orkanger, og sett det som stort sett bra.



Men det holder muligens på å koke litt over kanten nå, noen sitater og kommentarer til ståa slik den ser ut sett litt på skrå, kan være på sin plass :



"Var sønnen din ute på Orkanger klokka 05.30 natt til torsdag? Da er risikoen stor for at han var en av de fire som gikk løs på en av Orkanger Vels benker i Orkdalsveien. Ei dame på vei til jobb så de fire ungdommene. De var gutter i midten/slutten av ten-åra. En hadde veldig bleika hår. Foreldre til mulige gjerningsmenn eller andre vitner må gjerne ta kontakt før vi anmelder saken."



Wooooaaaaah! Stopp og en halv her!



Her foretar vår gode venn Kringstad en liten kjappis :



For det første, Orkanger Vel skal vel ikke drive ETTERFORSKNING?

For det andre, ingenting i det som står ovenfor her tyder på at det kvinnelige vitnet har SETT at benken ble ødelagt?

For det tredje, da er vel koblingen mellom, "de fryktelige fire" og raseringen av benken foretatt på et meget tynt grunnlag?

For det fjerde, dersom nå disse "fryktelige fire" er VITNER, eller MULIGE vitner og ikke gjerningsmenn, har ikke Kringstad hermed avskåret muligheten fra å finne ut hva som har skjedd, ved å henge dem direkte ut som gjerningsmenn?



"Det er neppe så mange kandidater å velge blant. De fleste gutter i ungdomsskolealder eller litt over ligger tross alt hos familien klokka 05.30 en torsdag morgen."



Nå tror jeg vi skal ta det litt med ro og huske at vi har vært ungkalver selv! Jeg synes så tydelig å minnes at både Hans og jeg, kunne påtreffes ute både seint og tidlig i yngre dager, det er selvsagt lenge siden, men tross alt, man er ikke dermed skyldig i all verdens styggedom, om man er ute å går på morgenkvisten..... det er ikke sikkert man har TATT liv, for å si det sånn......

En annen sak, i disse tider ferdes det både unge og gamle FRA ANDRE STEDER ENN ORKANGER ute om nettene. Det rapporteres om biltyverier og andre uhumskheter, det er jo ikke sikkert at "de fryktelige Fire" engan var herfra? Kanskje de hadde forvillet seg fra Fannrem? Eller Gjølme eller Trondheim? Nei dette er for tynt grunnlag å rope Ulv! Ulv! på!



"Hvis noen har ryggrad nok til å melde seg eller sønnen(e) til Orkanger Vel skal de ansvarlige få gjøre opp for seg. Dersom vi ikke hører noe er dette en sak for politiet seinest tirsdag. Vi har altså et vitne og signalement:"



Jeg gjentar, jeg tror ikke at Orkanger Vel skal drive etterforskning.



"* Fire stykker i antatt ungdomsskolealder.

* En med påfallende lyst og stylet hår.

* En som lignet en gutt som tidligere har gått på Evjen skole."



Dette ser ikke helt bra ut, og der tror jeg de fleste vil være enige med meg og ikke i saksbeskrivelsen :

Det kan se ut som om man har forhåndsbestemt seg på hvem de eller de skyldige er. Det kan se ut som om man vet hvem man vil mistenke. Hadde dette vært en politietterforskning, ville nok både Hans og jeg vært på banen og kritisert den etaten for å være forutinntatt, og ikke å drive seriøs etterforskning for å utelukke alle mulige kandidater.....



"Både Orkdalsveien og Gammelosen er utsatt for hærverk. To navngitte ungdommer er tidligere i sommer anmeldt for hærverk i Gammelosen, og to andre er oppgitt som vitner."



Igjen det ser nesten ut som om man har bestemt seg på forhånd hvem de skyldige er, nesten FØR noe har skjedd!



Jeg tror Orkanger Vel skal tone ned etterforskning på egen hånd. Det er ikke særlig seriøst.



Også skal man beholde perspektivet, det dreier seg om en BENK. Saken kommer ikke til å bli etterforsket av Orkdal og Agdenes Lensmannskontor, det er realiteten i dagens verden.



De fleste unge menn (og storparten av de eldre!) har antakelig gjort verre ting, uten at det unnskylder dette konkrete tilfellet.



Men Hans må ta inn over seg en sak : Han har utfordret unge Orkanger-menn ved væremåte og kanskje litt overdrevet kritikk på saker som handler om Hermetikken tidligere i sommer.

Den gang antydet jeg at Orkanger Vel og Orkanger 2000 - 2009 selv bærer en god del ansvar for festing i Hermetikken, ved selv å legge opp løpet ved å arrangere fyllefest i Hermetikken.



På de årlige arrangementene har det faktisk skjedd verre ting enn at noen benker og plaststoler er blitt ødelagt, det har jeg selv observert som vakt for et par år siden. Det har vært slagsmål, det har vært massiv forsøpling gjort av godt voksne, og det har blitt ødelagt flere stoler og bord av godt voksne, fulle mennesker. Så en plaststol, en veltet søppeldunk og litt søppel ute i vannet er ubehagelig, men ingen sensasjon, og blekner kanskje litt om HELE historien kommer på trykk?



Denne konkrete saken : det finnes unge menn som er forbannet og maktesløse over å bli hengt ut på Orkanger Vel's sider. Det finnes unge kvinner som støtter dem, kanskje i egen familie, når selvrettferdige voksne ikke er i nærheten.

Krisemaksimering rettet mot vår egen ungdom er sjelden en god vei å gå. Det er feks DEM som skal bli medlem nr 1000 i Orkanger Vel!



Men da kan vi ikke støte dem BORT, ikke ved å ta alle over en kam, eller gi dem skylda dersom de ingenting har gjort.



Hva om denne benken ble slått i stykker av en relativt nyskilt, aggressiv 50-åring?



Eller hva om benken ble slått i stykker av en ungdom, som er blitt urettferdig behandlet av Hans i forbindelse med Hermetikken og føler seg satt i gapestokk, og sparker ut, bare han ser navnet Orkanger Vel malt på en benk?



Det er blitt snakket om borgervern og vigilantevirksomhet. En trenger ikke å bruke balltre for å drive med det, en kan gjøre det med penna og, og det bør Hans Kringstad ta inn over seg, han er ikke politimann, har har ingen RETT til å drive etterforskning i det offentlige rom.



Men han har ansvar overnfor Orkanger Vel. Ansvar for at rekruttering kommer, og ansvar for at folk ser med velvilje på foreningen. Det bør noen i styret fortelle ham.



Jeg avslutter med et lite sitat fra en forfatter jeg beudrer for integritet og personlig mot, og udødeliggjort ved en meget vakker melodi av Anne Grete Preus for noen år siden:





"Meget burde de beundre; Dresden efterlot vi slik:

Som en tundra med fem hundre, med fem hundre tusen lik.

Meget burde de beundre, vår kultur er høy og rik.

For kulturen, for moralen, for et renslig, åndelig liv!

Ungdommen er vill og galen, syk og rå og destruktiv.

For kulturen, for moralen, for et renslig, åndelig liv.Kan De fatte og begripe hvor de unge får sin råskap fra?

– Jens Bjørneboe, utdrag fra diktet Om ungdommens råskapfra diktsamlingen Til lykke med dagen"



Husk alltid at uansett hva ungdommen gjør, har vi som er blitt gamle gjort noe mye verre - det skjedde bare for lenge siden!

Ingen kommentarer:

 
Blogglisten