søndag 31. januar 2010

Rådmannen om Orkdal 2040: Mulig høgskole ved OTI

Fra Orkanger Vel :
"Rådmannen om Orkdal 2040: Mulig høgskole ved OTI

Rådmannen anbefaler ikke at det bygges boliger mellom OTI og Sponplaten, slik OTI-eierne ønsker. I stedet foreslås området avsatt til bygg for videregående eller høyere utdanning.Rådmannen slår fast at det er nok boligarealer i Orkdal. I motsetning til det politiske flertallet mener han at det bør satses på utdanning i sentrum.
Dette kommer fram i en oversikt over innspill til prosjektet Orkdal 2040. Administrasjonen har samlet disse innspillene og kommentert dem.



Tomta mellom OTI og Sponplaten er en av de viktigste for framtidas Orkanger. Hva som blir bygd her vil prege sentrum.
* De mektige OTI-eierne Union Eiendomskapital AS (Storebrand) ønsker seg et stort, nytt boligområde som nabo - se skissen over.
* Rådmannen fraråder både dette og andre innspill om nye boligtomter i sentrum. Begrunnelsen er stort sett denne: Det er avsatt nok arealer til bolig."



Her ser man tomta det strides om. Dette er en våt drøm for Storebrand-eierne av OTI.

Vi ser de har tegnet inn veier som først og fremst skal betjene deres egen investering og hovedhensikten med hele forslaget, nemlig OTI. For å sukre pillen har de flesket på med fotgjenger-veier (merket med GRØNT!), uten å nevne politiske realiteter :


Den grønne veien over den gamle Gjølme-brua er tegnet mot bedre vitende. Det politiske flertallet tvang gjennom en gang og sykkelti som INNSNEVRER Vigor-brua og således gor dårligere tilgan til OTI enn tidligere. Dette skjedde i samarbeid med nettopp OTI-eierne. Hvorfor? Jo det gjaldt å få fotgjengerne vekk fra en vei som brakte dem for nær Domus/Amfi/Mega!!!


Men bildet er instruktivt : Den politiske eliten har nettopp signalisert at veialternativet som ligger lengst unna på dette bildet, i Grovafjæra forbi Terna-anlegget er lagt politisk død, forhåpentligvis for godt. Dagens veiløsning for OTI er bra, og kan gjøres litt bedre med enkle midler, feks ved å gjøre som Storebrand selv antyder, flytte gang og sykkestien vekk fra Vigorbrua, og knytte dalen sammen gang- og sykkelmessig over Gjølmebrua!


Min noe erbødige påstand er at vi har nok veier i Orkdal, det er ingen påtrengende trafikkøer å snakke om, vi har et kvarters rush hver dag når folk drar heim fra Vigor og Technip, vi har en times trafikk, eller kanskje et par timers trafikk men ingen KØER hver week-end i forbindelse med Hemne og Hitra-Frøya.


Det er ikke mye som tyder på at vi kommer til å ha samme vekst fremover, som vi så straks etter at E-39 åpnet. Tvert i mot det er mere som tyder på at vi står foran en sammebrudd i massebilismen, med fortsatt industrialisering av landsbygda i Kina og India, og utvikling av bilisme der, med følgende kamp og høye priser på drivstoffet.


Derfor bør vi tenke oss mye bedre om før vi bygger ned mere verdifull tomtegrunn som enda flere veier, for hittil kan jeg ikke huske at en eneste vei som har blitt erstattet av en ny i Norge har blitt fjernet, tvert i mot de ligger der og brukes som før....


Fortsatt Orkanger Vel :
* Påstanden er nok overraskende for dem som leste ST lørdag. Der sier eiendomsmegler Thor Zevgren at det er stor etterspørsel etter tomter. Bakgrunnen var spørsmålet om hva som er riktig pris på tomta ordføreren vil at vi (skattebetalerne) skal kjøpe på Follo for å berge Orkdal vgs fra nedbygging.
* Blant andre Knut Bonvik (Naturvernforbundet/Venstre) og Orkanger Vel har etterlyst satsing på høyere utdanning i Orkdal 2040-planen. Bonvik har pekt konkret på et forskningssenter knyttet til industrimiljøet på Grønøra. Orkanger Vel har etterlyst en ambisjon for et skolesenter med videregående og/eller høyere utdanning på Orkanger.
* Rådmannen mener tomta mellom OTI og Sponplaten bør holdes av til nettopp slike formål. Han skriver "mulig framtidig høgskole
".


Det er også på tide å kaste et blikk på bildet og se på det som ikke er med på bildet, nemlig elvebredden på den andre siden av Orkla.

Hvordan ønsker vi oss et fremtidig Orkanger-Gjølme?

Ønsker vi oss et delt sentrum her, med avgrensinger i form av digre industrigjerder, elektroniske porter og andre stengsler, og kun en enslig vei mellom?
Eller ønsker vi oss spredt villabebyggelse, som ellers preger hele dalføret og som kan sikre at det naturlige sentrumet i Orkdalen vokser seg sammen på sikt?

Med dagens rammer og teknologi er det fullt mulig at Orkanger vokser seg sammen med Gjølme til ett sentrum i en middels bygdeby. 50 år fram i tid kan den organiske veksten ha blitt fullført og Orkanger-Gjølme vokser seg naturlig videre oppover Fannremsmoen, slik at det BLIR en by.


Men da må vi ikke stenge dørene NÅ!

Fortsatt Orkanger Vel :
"* Men: Det politiske flertallet i Orkdal har stemt NEI til Orkanger Vels forslag om å ta inn en satsing på skolesenter i kommuneplanen. Så får vi se hva Orkdalslista, Senterpartiet, Venstre, KrF og Høyre sier når et lignende forslag kommer fra kommunens faglige og administrative ledelse.
Tomta har for øvrig vært gjenstand for politisk lureri og spill i lang tid. Ordfører Gunnar H. Lysholm erklærte skriftlig overfor hele kommunestyret våren 2007 at han ville sette av arealer til videregående skole både på Follo og Orkanger.
Tre måneder senere stemte Lysholm og resten av flertallet MOT å sette av OTI-tomta til skoleformål. Og vips; Follo var eneste alternativ.
Begrunnelse: Fylket vil uansett ikke bygge noen ny videregående skole.
Fylket begrunner sin satsing på Follo stikk motsatt: Orkdal kommunestyre har vedtatt at de ikke vil sette av tomt noe annet sted enn på Follo. Da blir det Follo.
Hvem bløffer her? Ordføreren eller fylkeskommunen?
Selberg arkitektkontor har for øvrig slått fast at Sæther/Rømme - ikke Follo - er det miljømessig beste alternativet for videregående skole i Orkdal pga trafikk/transportbehov osv.
Orkdal kommune har vedtatt at kommunen skal være en forgangskommne for å få ned biltrafikk og utslipp."




Så hva blir det til, skole på Follo og kjøp av dyre tomter?


Siden det såkalte borgerlige flertallet (som bedre beskrives som det Fannremslige flertallet!) tidligere har arbeidet knallhardt for å legge ut Idrettsparken til tomteformål: både som skoletomt etter i hvert fall 3 forskjellige forslag, og boliggygging på Nedre Rømme, og på tomta vi kjøpte av kommunen, er det på tide å se på Follo med andre øyne.


Skolen er totalt nedslitt og faktisk ikke godkjent og lovlig til undervisningsformål.


Det som enkelte tror er bevaringsverdig, kommer i virkeligheten til å bli et kostnadssluk, og selv om man senker millionvis i de gamle bygningene, blir de allikevel ikke brukbare etter dagens krav.

Derfor : Omreguler til boligformål!


La private kjøpe bygningsmassen, men med båndlagt krav om å bevare eksternt inntrykk av den gamle bygningsmassen, men bring den tilbake til sin opprinnelse, boligformål, for dette var jo en gang en gård....

Legg ut hele arealet til boligformål, la private entreprenører ta omrpdet i bruk og lanser dette som Follo Boligpark!


Tør man tenke så langt, kommer riktige og positive tanker om nærmiljøet til OTI av seg selv! Dessuten er det sikkert utbyggere som er villige til å betale bedre for tomta enn hva Orkdal Kommune bør ha råd til!

Ingen kommentarer:

 
Blogglisten