Spesielt gjelder dette alle krysningspunkter mellom vanlig offentlig vei og banen, men de ansvarlige bør heller ikke være blinde for behovet for øvrige tiltak.
Den siste tids debatt etter at toget kjørte på en vanlig traffikant ved Follo, viser helt klart at dagens sikkerhetsregime er for svakt og ikke minst at forståelsen for sikkerhetsarbeid er skremmende lav hos ledelsen i banen.
Det holder selvsagt ikke å ha som utgangspunkt at banen er skyldfri og at alle andre har vikeplikt for toget, spesielt ikke når man i de senere år har innført noe helt nytt: trafikk rett igjennom et boligområde som nærmest i sin helhet er bygget opp etter at banen ble nedlagt som transportåre for folk i 1963.
Siden den tid har sporene ligget der nesten ubrukt, banen er helt ute fra bevisstheten hos de som har vokst opp etter 1980.
Da må det nødvendigvis gjøres tiltak, og skal slik trafikk fortsatt tillates, må Museumsjernbanen selv gripe fatt i dette og selv bære kostnadene.
Makter ikke banen dette, må den også trekke seg tilbake til trafikk godt utenfor boligstrøk.
Selv DA kan vi ikke helt unngå ulykker, for selv i de ubebodde områdene mellom tettstedene i dalen er det krysningspunkter som totalt mangler sikringsutstyr, men her kan man i allefall bedre verne BARNA og iallefall begrense skadevirkningene i hvert enkelt uhelsstilfelle.
Rent konkret mangler fullstendig sikkerhetsutstyr ved 5 av 8 krysningspunkter på strekningen Follo - Bårdshaug. 5 av disse punktene er nye etter at banen ble nedlagt, eller i allefall nye i den forstand at det ikke var noen bebyggelseskonsentrasjon der i 1963.
Det betyr at Museumsjernbanen har tatt seg til rette på en gammel strekning, uten i det hele tatt å ta høyde for den voldsomme boligyggingen vi har hatt i nedre Orkdal de siste 40 årene.
Tiltak som MÅ imøtekommes:
1 : Det må settes opp barrierer i form a stålgrinder som sperrer for TOGET, ikke den øvrige trafikken.
Grinder fantes i gamle dager, da hadde man to grinder mellom Follo og Thamshavn, de sperret for banen, og var manuelt betjent av mennesker som bodde ved banen og som hadde vakt.
Det er selvsasgt urealistisk å få til noe slikt i dag. På den annen side er banen nå en fritidsinteresse, der er det ingen som har det TRAVELT. Aller minst burde Museumsbanen selv ha det travelt.
Fysiske sperrer som antydet kan greit opereres, toget stanser, konduktøren stiger av, åpner porten og slipper toget gjennom, etter å ha forsikret seg om at det er klar bane. Så lukkes porten igjen.
Dette er ikke noe problem å få til, det skorter kun på vilje, innstruks og bitte lite granne penger for å sveise sammen noen porter.
Dersom man ønsker et garantert sikkerhetssystem, man man kople disse portene til samme type signalsystem som i dag tenner og slukker signallys på 3 av 8 overganger.
Men da et system som slår av elektromotoren på lokomotivet, inntil porten er satt på riktig plass. Det er overkommelig å få til, det er i år 40 årt siden vi landet på månen..... Har man en slik kopling, MÅ man åpne og stenge portene i riktig rekkefølge, da KAN ikke feil skje.
Portene monteres slik:
Krysningspunkt ved Follo:
Her må det være tre porter, en som stenger gangbanen og to som stenger hver sin trafikkretningpåv veien og på hver side av banen og som normalt stenger for toget. Dette i TILLEGG til lyssignalet, som viser seg å være for dårlig.
Tre krysningspuntkter i Boligområdet ved Klementsmoen, i dag helt uten sikring:
Her monteres port av samme type som på Follo som normalt sperrer for toget, og som sperrer for trafikk når det åpnes for toget.
Krysningspunkt rett nedenfor Grendstuggu Evjen.
Samme type port og samme operasjon som for Klementsmoen
Kryningspunkt ved OSS/Psykiatrisk:
Her monteres ei enkelt grind som sperrer for toget og som må åpnes før det slippes på trafikk.
Dette punktet sees i sammnenheng med selve hovedkrysningspunktet ved innkjørselen til St. Olavs Hospital, OSS.
Krysningspunkt ved St. Olavs Hospital, OSS :
Dette er hovedankepunktet i hele sikkerhetsarbeidet. Her har vi hovedtilfartsåre for et offentlig sykehus, her passerer ambulanser, pårørende og pasienter daglig, som alle har hodet fylt av saker som er viktigere for dem enn et tog.
Derfor må her monteres ei dobbelt grind, som effektivt hindrer at toget sperrer for livsviktig trafikk og som sørger for at ingen togbevegleser kan skje før absolutt sikkerhet er ivaretatt.
Det er uhyre, ja livsviktig å fastslå at på dette punktet har toget absolutt og uinnskrenket vikeplikt for ALL trafikk. her kan ikke toget røre seg en meter før de ansvarlige førere har fastslått med 100% sikkerhet at man ikke kommer i veien for annen trafikk og ikke er til fare for noen.
Kryningspunkt nedenfor Trafostasjonen / Bårdshaug stasjon :
Dette er siste punkt på strekningen og benyttes foreløpig bare ved skifteoperasjoner. Det er imidlertid av prinsipiell betydning for et gjennomgående og sammenhengende sikkerhetsregime ved banen, og for å sikre at all toghåndtering skjer likt på alle punkter på hele strekningen, slik at slapphet ikke sniker seg inn å håndteringen, at det også her monteres stålgjerde, som skal håndteres på samme måte som for de øvrige krysninger.
2 : Gjerdene langs bane er revet.
Dette betyr en ekstra risikofaktor, fordi barn og unge kan komme seg inn på banelegemet etter at lokomotivet har passert, uten hinder. Alle skjønner hva som skjer om et barn roter seg inn på banen og feks forsøker å entre toget i fart, og mister taket.....
Museumsjernbanen må uten unødig opphold reparere og sette tiolbake i den tilstand det en gang VAR, mens banen gikk her, dersom man skal opprettholde trafikk tvers gjennom et boligfelt.
B. Tokle hadde helt rett i sin bekymring over om undertegnede hadde satt for på jernbanelegemet. Han hadde bare ikke tenkt godt nok gjennom konsekvensen av en slik bekyring, fordi praktisk talt hele jernbanestrekningen, 28 000 meter, ligger der uten noen form for sikring, og uten noen til å sikre.
Derfor er dette mye, mye alvorligere enn det ubehaget Tokle måtte føle over at noen betrår banen hans og tar et par bilder: den dagen det skjer en ulykke, bør baneledelsen være straffskyldig, ingen kan si at de ikke er bvlitt advart, og ingen kan si at de ikke vistte bedre - de vet slev hva de har fjernet, uten å sette opp adekvat erstatning.
3 : Forlengelse av linja ned til Jernbaneverkstedet og Thamshavn stasjon.
Dette er luftige planer som tidvis er nevnt i media. Å gjennomføre dette prosjektyet kommer til å rasere alt som er gjort av veiutbygging i forbindelse med E39 og tilførselsveiene til denne.
Dersom man overhodet leker med slike tanker, ert det et ufravikelig krav at ALLE KOSTNADER skal dekkes i sin helehet av Orklakonsernet selv.
Dersom dette skal gjennomføres, må det i første rekke et automatisk bomanlegg til der banen kommer til å krysse Hovedvei mot rundkjøring, veien som fører videre til Hitra.
Forrige gang et slikt anlegg ble bygget, ved krysningspunktet for E39 oppe ved Fannremsmoen, klarte Orkla å velte kostnadene over på veimyndigheten.
Disse pengene vil vi nå ha tilbake, de bør Orklakonsernet tilbakebetale - FØR de overhodet innvilges rett til å planlegge noe utvidelse av banen.
Deretter må konsernet ta inn over seg at alle kostnader, alle sikkerhetstiltak som blir nødvendige - bl.a. automatisk bomanlegg ved oppkjørselen til E39 ved Hov Gård i sin helhet skal kostes av Orkla-konsernet selv, samt at all ombygging og flytting av vei må kostes av Orklakonsernet.
Konsernet må også ta inn over seg at før man overhodet leker med slike planer, har man å legge seg flat og akseptere det kommunale og stalige myndigheter ønsker i sakens anledning.
En fritidsinteresse må vike for viktige samfunnsinteresser!
All trafikk i området bør SUSPENDERES inntil disse enkle punktene er brakt på plass og godkjent av jernbanetilsynet.
Ingen utvidelse av banen kommer på tale for alle viktige krav er innfridd og kontaktfestet, her skal ikke flyttes på én sten før alt er vedtatt, godkjent og finansiering er på plass fra Orklas side.
For å understreke alvoret en ser på de uhell som banens drift allerede har påført samfunnet, anbefales at man tar en gjennomgang av hele banestrekningen, og innfører lignende tiltak som de som er skissert over her, på alle krysningspunkter, helt opp til Løkken Verk.
Det er ikke akseptabelt at man i vår tidsalder skal tillate trafikk på en sikkerhetsmessig utdatert bane, iscenesatt av en sikkerhetsmessig utdatert baneledelse, som har som utgangspunkt at man ikke trenger å gjøre noe, all den tid at det er alle andre aktører enn banen selv som bærer ansvaret for de uhell vi helt sikkert kommer til å oppleve i framtida.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar