tirsdag 16. mars 2010

Om filmen "Kampen om Thamshavnbanen"

Det har framkommet kritikk mot Sør-Trøndelag for manglende dekning av premieren av filmen "Kampen om Thamshavnbanen"

Må nesten støtte S-T her!
For en gangs skyld! S-T er ei papiravis, og verner produktet sitt ved å begrense nettavisa.

MEN! På lørdag hadde avisa et portrettintervju med Christian Falch, det var bra og helt greitt, med referanse til filmen "Kampen om Thamshavnbanen".

På tirsdag hadde S-T ei dobbeltside om premieren i Løkkengruva, det var en bra artikkel som skildret stemningen - et minutts stillhet etter visning sier at Falch har truffet blink med en viktig film, med et enda viktigere budskap.

Og ei dobbeltside er bra det. Det BURDE ha vært forsideoppslag også, men JEG skal ikke redigere avisa, det klarer nok Morken & Co selv!

Det som er betenkelig er at det ikke har stått ett eneste ord i Adresseavisen, ble kritikk av Orklakonsernet for tøft stoff for den konservative bastion?

Og forutsigbart er det at Orklas mann på Løkken hevder at dette var kjent stoff, for det var det IKKE - for publikum.

Og betenkelig er det at vår ordfører er med på å marginalisere et viktig dokument, som setter søkelys på historien her, og stiller seg bak Slørdals uttalelser om "intet nytt".
For for dalførets befolkning har denne historein alltid vært omgitt av en mengde løse tråder, som Falch nå har nøstet opp med imponerende presisjon.

Christian Falch er i ferd med å etablere seg som en viktig filmskaper i en generasjon vi kommer til å få høre mere fra.

Han forteller en viktig del av historien, en del som er ukjent for de fleste i dag, spesielt de unge, og en del av historien som har vært aktivt fortegnet og undertrykt av Orklaledelsen, som allerede i mai 1945 var i full gang med å skjule sporene etter sitt massive samarbeid direkte med tysk krigsindustri.

Og som lyktes med det, mens mindre aktører ble etterforsket og dømt....

Vi ser fram til Falch og kompanis neste store prosjekt, det ryktes at det blir minst like spennede. Gratulerer med verket og premieredagen!

Ingen kommentarer:

 
Blogglisten